Χρήσιμα άρθρα

Panna cotta: Η ιστορία ενός Ιταλικού γλυκού

Ποιό είναι το αγαπημένο, Ιταλικό γλυκό που το όνομά του σημαίνει “μαγειρεμένη κρέμα”; Η panna cotta φυσικά!

Ένα δροσιστικό γλυκό, υπέροχο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Σερβίρεται είτε με φρέσκα φρούτα, ή με σάλτσα σοκολάτας, καραμέλας και φρούτων.

Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό το κρεμώδες επιδόρπιο και πως το απολαμβάνουμε σήμερα;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να το ανακαλύψετε!

Ιστορία της panna cotta

Panna cotta with strawberry sauce and fresh strawberries on the side, on white background

Η προέλευση της panna cotta είναι αβέβαιη: τα βιβλία συνταγών λένε ότι είναι ένα παραδοσιακό επιδόρπιο του Piedmont, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 1900. Σύμφωνα με έναν μύθο λέγεται πως φτιάχτηκε για πρώτη φορά από μια κυρία Ουγγρικής καταγωγής στο Langhe της Ιταλίας.

Λέγεται, ακόμη, πως παλαιότερα οι βόρειοι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν ζωμό από κόκκαλα ψαριών για να την πήξουν. Σήμερα φυσικά χρησιμοποιούμε απλώς φύλλα ζελατίνης.

Τα πρώτα στοιχεία της σύγχρονης ύπαρξής της χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960, όταν ο Ettore Songia, σταρ chef στο εστιατόριο «I tre citroni», ήταν ο πρώτος που έβαλε τη συνταγή, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στο μενού. Στη βόρεια Ευρώπη, από την άλλη, τα βιβλία συνταγών την χρονολογούν πολύ παλαιότερα, συγκεκριμένα στον Μεσαίωνα. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορείτε να βρείτε παρασκευές πολύ παρόμοιες με το επιδόρπιο του Piedmont: στη Δανία το Hwit Moos, στην Ουγγαρία το Krémes και στη Γαλλία το Blanc Manger.

Στην Ελλάδα είναι γνωστή με το Ιταλικό όνομα panna cotta και είναι διάσημη για την πλούσια και απαλή της γεύση. Όπως ξέρετε το επιδόρπιο αυτό το απολαμβάνουν πολλοί μετά από ένα βαρύ γεύμα αφού είναι ανάλαφρο και γευστικό!

Η panna cotta σήμερα

Σήμερα η pannacotta συνεχίζει να φτιάχνεται βάσει της παραδοσιακής συνταγής με κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και ζελατίνη. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί! Στη βασική συνταγή μπορούν να προστεθούν αρώματα, σάλτσες φρούτων, σοκολάτα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να της δώσει παιχνιδιάρικη όψη και γεύση.

Pannacotta with coffee sprinkled and a coffee bean on top      Pannacotta in a glass with purple covering and lavender decorations

Κάποιοι προσθέτουν καφέ για να της δώσουν πιο έντονη γεύση, ενώ άλλοι προσθέτουν αρώματα όπως λεβάντα, τριαντάφυλλο ή ρόδι για λουλουδάτο άρωμα και γεύση καλοκαιριού.

Από την άλλη, μερικοί επιλέγουν να διατηρήσουν την παραδοσιακή συνταγή αλλά να της δώσουν μια όψη που θα τραβήξει τα βλέμματα. Ιδού η πλαγιαστή panna cotta.

Pannacotta in a glass made sideways with mango coulis

Τέλος, μια ξεχωριστή ιδέα με άρωμα καρύδας και ιδιαίτερη όψη είναι η Coconut Pannacotta που δημιούργησαν οι τεχνικοί μας.

Round shaped pannacotta with mango fruitful in the middle and sprinkled with coconut

Με το νέο Pannacotta Mix της εταιρίας μας, έχεις την αυθεντική γεύση της pannacotta με ευκολία αφού απαιτεί μόνο την προσθήκη γάλακτος. Δοκίμασε τη σήμερα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους πελάτες σου!

Panna cotta: Η ιστορία ενός Ιταλικού γλυκού