Χρήσιμα άρθρα Χρήσιμα άρθρα

Veganuary:
Όχι απλώς μια
μόδα

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και βλέπουμε διαρκώς τον όρο vegan παντού γύρω μας: στα social media, σε εστιατόρια, σε καφετέριες και σούπερ μάρκετ. Ειδικά ο Ιανουάριος έχει καθιερωθεί ως Veganuary, ένας μήνας αφιερωμένος στη vegan διατροφή.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ζητούν φυτικές εναλλακτικές είτε επειδή θεωρούν τα vegan προϊόντα πιο υγιεινά ή γιατί θέλουν με αυτό τον τρόπο να προστατέψουν το περιβάλλον. Κι αν νομίζετε πως αυτό αφορά μόνο τα προϊόντα στα supermarket ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε! Η vegan ζαχαροπλαστική ανεβαίνει σε δημοτικότητα, κι όπως φαίνεται έχει έρθει για να μείνει.

Πώς ξεκίνησε αυτή η συνήθεια και τι σημαίνει για την επιχείρησή σου;

Τι είνα το Veganuary

Πολλοί αποκαλούν το Veganuary απλώς ένα κίνημα. Είναι πολλά παραπάνω από αυτό όμως! Είναι μια φιλοσοφία και μια πρόκληση για αλλαγή στην διατροφική μας καθημερινότητα με την αρχή του χρόνου.

Το Veganuary ξεκίνησε το 2014 ως μια προσπάθεια για να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν τη vegan διατροφή τον Ιανουάριο και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Από τότε μέχρι σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει στην πρόκληση. Συγκεκριμένα το 2022, 629.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο Veganuary και έκαναν ένα βήμα προς μια χορτοφαγική διατροφή.

Τι σημαίνει ο όρος Vegan διατροφή

Ο βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής κατά τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να αποκλείσουν -όσο είναι δυνατό- τα προϊόντα ζωικής προέλευσης από τη διατροφή τους. Μπορεί να αναρωτιέσαι τι τρώει ένας vegan, αν όχι ζωικά προϊόντα, μα οι εναλλακτικές είναι πολλές- και πεντανόστιμες!

Γιατί οι καταναλωτές ζητούν vegan προϊόντα

Πλέον, όλο και περισσότεροι καταναλωτές προσθέτουν στη διατροφή τους vegan επιλογές ή ξεκινούν μια διατροφή αποκλειστικά χορτοφαγική. Σύμφωνα με στοιχεία της Innova ο νούμερο ένα λόγος που προτιμούν vegan προϊόντα είναι επειδή τα θεωρούν πιο υγιεινά από τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ένας ακόμη λόγος που οι καταναλωτές ζητούν  vegan προϊόντα είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Vegan Ζαχαροπλαστική: Όχι απλώς μια τάση

Είναι πλέον εμφανές πως οι συνήθειες των καταναλωτών έχουν αλλάξει για τα καλά. Οι εποχές που για να είναι κανείς vegan σήμαινε ότι πρέπει να στερείται τα γλυκά, είναι παρελθόν! Εναλλακτικές των ζωικών προϊόντων, όπως το φυτικό γάλα, είναι πλέον διαδεδομένες και πολλές φορές κυρίαρχες επιλογές για ζαχαροπλάστες και καταναλωτές.

Vegan brownies, vegan cookies ακόμη και υψηλή ζαχαροπλαστική κάνουν φαντασμαγορική εμφάνιση στις βιτρίνες, και πιστέψτε μας, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα γλυκά που φτιάχτηκαν με γάλα και αυγά. Είναι λαχταριστά, με γεμάτη γεύση και υπέροχη εμφάνιση.

Φαίνεται λοιπόν πως αυτό που θεωρούνταν ως μια μόδα που «θα περάσει και δεν θα ακουμπήσει», πλέον είναι για τα καλά μέσα στη ζωή όλων μας. Ο βιγκανισμός είναι και θα συνεχίσει να είναι σημαντικό κομμάτι των καταναλωτικών επιλογών και τα αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οι επιχειρήσεις τροφοδοσίας και εστίασης θα χρειαστεί να προσθέσουν στην γκάμα προϊόντων τους και χορτοφαγικές επιλογές αφού όλο και περισσότεροι ζητούν την ποικιλία που προσφέρουν.

Vegan Cake with chocolate cover and fresh fruit on top

Ανακλαλύψτε τη νέα vegan σειρά προϊόντων V-GO! της εταιρίας μας ή κατέβασε το έντυπο συνταγών!

Veganuary: Όχι απλώς μια μόδα