Συνταγές
Τσουρέκι

Παραδοσιακό τσουρέκι με προζύμι & ξεχωριστό μίγμα ανατολίτικων μπαχαρικών. - Archontikon Tsoureki

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών Περιγραφή
Archontikon Tsoureki 3.000 gr υλικά τσουρεκιού
Νερό (δροσερό) 1.000 gr υλικά τσουρεκιού
Μαγιά 240 gr υλικά τσουρεκιού
Ζάχαρη κρυσταλλική (προαιρετικά) 50 gr υλικά τσουρεκιού
Βούτυρο (προαιρετικά) 100 gr υλικά τσουρεκιού
Ovex Powder extra υλικά

Εκτέλεση

    Για το τσουρέκι ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί σε ταχυζυμωτήριο (ή σε μίξερ ζαχαροπλαστικής με το γάντζο), για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα και στη συνέχεια για 5- 7 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένη (ελαστική) ζύμη, με θερμοκρασία 33-34°C.

    Ξεκουράστε τη ζύμη για 5 λεπτά στο ζυμωτήριο ή σκεπασμένη στον πάγκο εργασίας.

    Κόψτε τη ζύμη σε τεμάχια των 500 – 560 gr για τσουρέκια ½ κιλού.

    Στρογγυλέψτε και ξεκουράστε τα τεμάχια της ζύμης για 10 λεπτά σε προστόφα ή στον πάγκο εργασίας, σκεπασμένα με πλαστικό φύλλο.

    Κόψτε κάθε κομμάτι στα 2, πλάστε σε στενόμακρο σχήμα και ξεκουράστε για 5 λεπτά.

    Πλάστε στο χαρακτηριστικό σχήμα του τσουρεκιού.

    Τοποθετήστε τα τσουρέκια στη στόφα (35°C, με υγρασία) για 60 λεπτά.

    Γυαλίστε τα τσουρέκια αλείφοντάς τα με αυγό ή με Ovex Powder.

    Φουρνίστε χωρίς ατμό στους 160-170°C, με το τάμπερ ανοιχτό, για 35 λεπτά.

Τσουρέκι