Συνταγές Συνταγές

Η αυθεντική Ιταλική ciabatta.

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Ciabatta Mix 10 MZ 1.000 gr
Αλεύρι Τ70% Δυνατό 10.000 gr
Μαγιά 200 gr
Νερό 7.800 gr

Εκτέλεση

Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί χρησιμοποιώντας αρχικά 6 λίτρα νερού μέχρι να σχηματιστεί σφικτή ζύμη.  Στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά το υπόλοιπο νερό και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί ελαστική ζύμη με θερμοκρασία 25-26°C.

Κόψτε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη (κομμάτια των 6 κιλών περίπου), τοποθετήστε τα χωριστά σε καλά αλευρωμένες ή σε καλά λαδωμένες (με ελαιόλαδο) λεκάνες και σκεπάστε με πλαστικό φύλλο.

Αφήστε τις λεκάνες σε θερμοκρασία δωματίου, για 75 λεπτά περίπου, αναλόγως εποχής.

Αλευρώστε καλά τον πάγκο εργασίας με αλεύρι και αναποδογυρίστε πάνω του μία μία τις λεκάνες με την φουσκωμένη ζύμη. Αλευρώστε καλά και την επάνω επιφάνεια της ζύμης.

Με απαλές κινήσεις, απλώστε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα με ύψος περίπου 3 εκατοστών.

Κόψτε την ζύμη με μαχαίρι «ρόδα» σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών και στη συνέχεια κόψτε κάθε λωρίδα ανά 30 εκατοστά για να εξασφαλίσετε τεμάχια ζύμης με διαστάσεις 10x30 εκατοστά και ύψος περίπου 2 εκατοστών.

Τοποθετήστε το κάθε κομμάτι, τεντώνοντάς το ελαφρά κατά μήκος, σε τελάρα ή σε διάτρητες λαμαρίνες και ακολούθως στη στόφα (±35°C, με λίγη υγρασία) για 20- 30 λεπτά.

Πασπαλίστε την πάνω πλευρά με αλεύρι.

Φουρνίστε στους 230°C με πάρα πολύ ατμό, για 30 λεπτά περίπου, με το τάμπερ διαρκώς κλειστό.

Πληροφορίες Προϊόντος

Προτείνεται αλεύρι σικάλεως για τέλειο αποτέλεσμα. Όποιο αλεύρι επιλέξετε θα καθορίσει την ποσότητα νερού που τελικά θα χρειαστείτε.

Στη φάση του κοψίματος, η ζύμη δεν πρέπει να πλαστεί και κατά το δυνατόν να μην ξεφουσκώσει. Όσο λιγότερο ταλαιπωρηθεί τόσο καλύτερα προϊόντα θα παραχθούν.

Ciabatta 10x30 cm

Προϊόντα

Ciabattamix 
10 MZ

Μίγμα για την παρασκευή αυθεντικής ιταλικής τσιαμπάτα.