Συνταγές
Σταρένιο Ψωμί Ολικής Άλεσης

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Panomix Olikis 5.000 gr
Αλεύρι σίτου ολικής άλεσης 5.000 gr
Μαγιά νωπή 200 gr
Νερό ±7.000 gr

Εκτέλεση

    Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί σε ζυμωτήριο προσθέτοντας το νερό σταδιακά στην αργή ταχύτητα. Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μέτριας ελαστικότητας ζυμάρι. Για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα και στη συνέχεια για 4 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα σε ταχυζυμωτήριο. Αν είναι επιθυμητή μεγάλη διόγκωση, τότε παρατείνετε το ζύμωμα στη γρήγορη ταχύτητα για ακόμη 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένη ελαστική ζύμη. Θερμοκρασία ζύμης στο τέλος του ζυμώματος: 27-28°C.

    Ξεκουράστε τη ζύμη για 15 λεπτά.

    Κόψτε σε τεμάχια βάρους 600 gr (για ψωμιά του ½ κιλού ψημένα) ή κατά βούληση.

    Στρογγυλέψτε τη ζύμη και πλάστε σε καρβέλι ή φρατζόλα.

    Διακοσμήστε κατά προτίμηση με σιμιγδάλι ή αλεύρι ολικής άλεσης.

    Τοποθετήστε στη στόφα (35°C /75% RH) για 45 λεπτά.

    Χαράξτε την επιφάνεια της ζύμης.

    Φουρνίστε στους 220°C, με λίγο ατμό, για 40 λεπτά ή αναλόγως βάρους των ψωμιών, έχοντας το ντάπερ ανοιχτό τα τελευταία 15-20 λεπτά του ψησίματος.

Σταρένιο Ψωμί Ολικής Άλεσης