Συνταγές

Χειροποίητο χωριάτικο ψωμί

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Regent Bread 50 5.000 g
Αλεύρι σκληρό σίτου (κίτρινο) χοντροαλεσμένο 5.000 g
Μαγιά (νωπή) ±200 g
Νερό (αναλόγως αλεύρων) ±7.700 g
Για διακόσμηση σουσάμι ή χονδρό σιμιγδάλι σκληρού σίτου κατά βούληση

Εκτέλεση

    Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του ζυμωτηρίου προσθέτοντας το νερό σταδιακά στην αργή ταχύτητα και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένο, ελαστικό ζυμάρι.

    Ενδεικτικά 5 λεπτά στην αργή και 5 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα ταχυζυμωτηρίου

    Θερμοκρασία ζύμης στο τέλος του ζυμώματος: 27-28° C.

    Ξεκούραστε την ζύμη σε λεκάνη για 60-90 λεπτά.

    Τεμαχίστε ενδεικτικά στα 450 g ή κατά βούληση.

    Βουτήξτε την άπλαστη ζύμη σε νερό και ακολούθως διακοσμήστε με πολύ σουσάμι ή σιμιγδάλι.

    Χωρίς στόφα, απ’ ευθείας φούρνισμα.

    Φουρνίστε στους 225° C για 35-40 λεπτά τα τεμάχια του ½ κιλού ή αναλόγως βάρους, έχοντας ανοιχτό το ντάμπερ κατά τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος.

Περισσότερες Πληροφορίες

Για τη δημιουργία παραλλαγών, ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει τον προτεινόμενο συνδυασμό αλεύρων με αλεύρι ή συνδυασμό αλεύρων της επιλογής του.

Χειροποίητο χωριάτικο ψωμί