Συνταγές
Ελαιόψωμο

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Zee-μωτό Παραδοσιακό 500 g
Αλεύρι «κίτρινο» από σκληρό σιτάρι, χονδροαλεσμένο 2.500 g
Αλεύρι Τ70% δυνατό 2.500 g
Ελαιόλαδο 150-200 g
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) ±100 g
Νερό (ανάλογα με το αλεύρι) ±4.000 g
Πράσινες ελιές (στραγγισμένες) 1.500 g

Εκτέλεση

    Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στο ταχυζυμωτήριο και προσθέστε τελευταίο σταδιακά το νερό, μόνο στην αργή ταχύτητα για λίγο χρόνο, μέχρι να σχηματιστεί ελαστική ζύμη, θερμοκρασίας 28°C. Ενδεικτικά, ζυμώστε για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για 8 λεπτά στη γρήγορη.

    Προσθέστε στο ζυμάρι τις ελιές και συνεχίστε το ζύμωμα για 1 λεπτό μέχρι να αναμιχθούν καλά.

    Σκεπάστε με πλαστικό φύλλο και ξεκουράστε τη ζύμη για 60-90 λεπτά μέσα στο ζυμωτήριο ή σε λαδωμένες λεκάνες (μέχρι να αφρατέψει η ζύμη).

    Με τη βοήθεια αλεύρου, κόψτε την αφρατεμένη ζύμη σε τεμάχια βάρους 100 γρ. ή κατά βούληση και τοποθετήστε σε «λούκια» για μπαγκέτες..

    Σχηματίστε με τα χέρια με «ανάλαφρο» αλλά πλήρες πλάσιμο, διακοσμώντας με αλεύρι.

    Τοποθετήστε τα στην στόφα (±35°C, με λίγη υγρασία) για 15-20 λεπτά περίπου.

    Φουρνίστε στους 230°C, με λίγο ατμό, έχοντας ανοχτά τα τάμπερ μετά τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος. Ενδεικτικά φουρνίστε για 25-30 λεπτά.

Ελαιόψωμο

Products in this recipe

Zee-μωτό 
Παραδοσιακό

Μίγμα για την παρασκευή απεριόριστης ποικιλίας παραδοσιακών ψωμιών και αρτοσκευασμάτων.