Συνταγές
Αρτοσκευάσματα Σικελίας

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Zee-μωτό Παραδοσιακό 1.000 g
Αλεύρι «κίτρινο» από σκληρό σιτάρι, χονδροαλεσμένο 5.000 g
Αλεύρι Τ70% δυνατό 5.000 g
Ελαιόλαδο 300-400 g
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) ±200 g
Νερό (ανάλογα με το αλεύρι) ±8.000 g

Εκτέλεση

  Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στο ζυμωτήριο και τελευταίο σταδιακά το νερό, μόνο στην αργή ταχύτητα για λίγο χρόνο, μέχρι να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένη (ελαστική) ζύμη, θερμοκρασίας 28°C. Ενδεικτικός χρόνος ζυμώματος: 3 λεπτά στην αργή και 8 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα ταχυζυμωτηρίου.

  Ξεκουράστε την ζύμη για 60-90 λεπτά μέσα στο ζυμωτήριο ή σε λαδωμένες λεκάνες, σκεπασμένη με πλαστικό φύλλο (μέχρι να αφρατέψει η ζύμη). Όσο πιο αφράτο είναι το ζυμάρι στο τέλος του ξεκουράσματος, τόσο πιο ανάλαφρη η δομή στην ψίχα των αρτοσπευασμάτων (με μεγάλες τρύπες), και αντιστρόφως.

  Με τη βοήθεια αλεύρου, κόψτε την αφρατεμένη ζύμη σε τεμάχια βάρους 430 γραμ. για φρατζόλες και καρβελάκια και 50-100 γραμ. για κουβεράκια, «πανίνι», λαγανάκια και ατομικά γεμιστά σνακ (τυρόψωμα κ.λ.π.), κατά βούληση.

  Σχηματίστε με τα χέρια με «ανάλαφρο» αλλά πλήρες πλάσιμο, σε φρατζόλες, καρβελάκια και κουβεράκια κατά βούληση, διακοσμώντας τα με αλεύρι. Για να φτιάξετε λαγανάκια σουσαμιού «πατήστε» ομοιόμορφα τα μικρά τεμάχια ζύμης ώστε να αποκτήσουν το σχήμα της στενόμακρης πίτας και καλύψτε την επιφάνειά τους με σουσάμι. Για να φτιάξετε άλλα γεμιστά σνακ με τυριά, αλλαντικά κ.λ.π. πιέστε τη ζύμη ώστε να γίνει σαν πίτα, τοποθετήστε στο κέντρο τη γέμιση της αρεσκείας σας και τυλίξτε την καλά ώστε να μην ανοίξει στη συνέχεια (σαν καλτσόνε).

  Τοποθετήστε τα στην στόφα (±35°C, με λίγη υγρασία) για 15-20 λεπτά περίπου.

  Φουρνίστε στους 230°C, με λίγο ατμό, έχοντας ανοχτά τα τάμπερ μετά τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος. Ενδεικτικά για 25-30 λεπτά τις φρατζόλες και τα καρβελάκια και για 15-18 λεπτά τα αρτοσκευάσματα των ±55γραμ., ή κατά περίπτωση.

Αρτοσκευάσματα Σικελίας

Products in this recipe

Zee-μωτό 
Παραδοσιακό

Μίγμα για την παρασκευή απεριόριστης ποικιλίας παραδοσιακών ψωμιών και αρτοσκευασμάτων.