Συνταγές
Κριτσίνια κρασιού

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Zee-μωτό Παραδοσιακό 500 g
Αλεύρι Τ70% μαλακό 5.000 g
Ζάχαρη 500 g
Λάδι (σπορέλαιο άοσμο) 500 g
Μαργαρίνη Princess 200 g
Κρασί λευκό 1.000 g
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) 200-250 g
Νερό ανάλογα με το αλεύρι (θερμοκρασία αναλόγως εποχής) ±1.550 g
Για τη δημιουργία ποικιλίας:
Σπανάκι ψιλοκομμένο ή 350 g
Ελιές ψιλοκομμένες ή 500 g
Καρότα τριμμένα και «στεγνωμένα» ή 500 g
άλλα «στεγνά» υλικά της επιλογής σας κατά βούληση

Εκτέλεση

    Ζυμώστε όλα τα βασικά υλικά μαζί στο ζυμωτήριο και τελευταίο το νερό, για λίγο στην αργή ταχύτητα και στη συνέχεια στη γρήγορη, ώστε να σχηματιστεί ελαστική ζύμη, θερμοκρασίας 27-28°C.

    Ενδεικτικός χρόνος ζυμώματος: 3-4 λεπτά στην αργή και 4-5 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα σπιράλ ταχυζυμωτηρίου.

    Στην περίπτωση προσθήκης υλικών για τη δημιουργία ποικιλίας προσθέστε τα καλά στραγγισμένα - στυμμένα, υλικά της επιλογής σας στο τέλος του ζυμώματος, σε μέρος ή στο σύνολο της ζύμης και φροντίστε να ενσωματωθούν καλά ζυμώνοντας για λίγο στην αργή ταχύτητα.

    Ξεκουράστε τη ζύμη για 15 λεπτά, σκεπασμένη με πανί ή πλαστικό φύλλο.

    Κόψτε την ζύμη σε τεμάχια επιθυμητού βάρους.

    Σχηματίστε το κάθε κομματιού σε σχήμα «φυτιλιού» και ολοκληρώστε σε σχήμα της επιλογής σας με πλάσιμο και τύλιγμα κατά βούληση.

    Διακοσμήστε με αρκετό σουσάμι το «σκέτο» ή άλλα υλικά ή και τίποτα κατά περίπτωση, ανάλογα με τις τυχόν προσθήκες στη ζύμη για τη δημιουργία ποικιλίας

    Τοποθετήστε τα στην στόφα (±35°C, με υγρασία) για 20 λεπτά περίπου.

    Φουρνίστε στους 200°C, με λίγο ατμό, για 17 – 20 λεπτά με τάμπερ ανοιχτό κατά τα τελευταία 10 λεπτά.

Κριτσίνια κρασιού