Συνταγές
Κουλούρι Θεσ/νίκης

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Zee-μωτό Παραδοσιακό 1.000 g
Αλεύρι Τ70% δυνατό 10.000 g
Ζάχαρη 1.000 g
Μαργαρίνη Princess 250 g
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) 500 g
Νερό (ανάλογα με το αλεύρι) ±6.000 g

Εκτέλεση

    Ζυμώστε ‘όλα τα βασικά υλικά μαζί στο ζυμωτήριο και τελευταίο σταδιακά το νερό.

    Ζύμωμα για λίγο στην αργή ταχύτητα και στη συνέχεια στη γρήγορη έτσι ώστε να σχηματιστεί καλά ανεπτυγμένη (ελαστική) ζύμη, θερμοκρασίας 27-28°C.

    Ενδεικτικός χρόνος ζυμώματος: 3-4 λεπτά στην αργή και 3-4 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα σπιράλ ταχυζυμωτηρίου.

    Ξεκουράστε τη ζύμη για 5 λεπτά, σκεπασμένη με πανί ή πλαστικό φύλλο.

    Κόψτε την ζύμη σε τεμάχια βάρους τουλάχιστον 1.800 γραμ. το καθένα και στρογγυλέψτε.

    Ξεκουράστε τη ζύμη για 10 λεπτά, σκεπασμένη με πανί ή πλαστικό φύλλο.

    Κόψτε την ζύμη σε Σε 30 ίσα μέρη (σε τεμάχια των 60 γραμ. το καθένα), σε διαιρετική μηχανή.

    Σχηματίστε το κάθε κομμάτι σε σχήμα «φυτιλιού», στρογγυλέψτε σε σχέδιο και διακοσμήστε με αρκετό σουσάμι.

    Τοποθετήστε τα στην στόφα (±35°C, με υγρασία) για 40-50 λεπτά περίπου.

    Φουρνίστε στους 240°C, με πολύ ατμό, για 12 – 14 λεπτά με τάμπερ ανοιχτό κατά τα τελευταία 2 - 3 λεπτά.

Κουλούρι Θεσ/νίκης