Παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί
Παραδοσιακό προζυμένιο ψωμί
Με άμεση αρτοποιητική διαδικασία.
Συνταγή
Υλικά | Βάρος Υλικών |
---|---|
Αλεύρι κίτρινο (από σκληρό σιτάρι) | 5.000 g |
Αλεύρι σίτου Τ70% Δυνατό | 2.500 g |
Manna Active Gold | 2.500 g |
Αλάτι | 200 g |
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) | 150-200 g |
Νερό (αναλόγως αλεύρων) | ±6.700 g |
Εκτέλεση
Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του ζυμωτηρίου, προσθέτοντας το νερό σταδιακά στην αργή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μέτριας ελαστικότητας ζυμάρι. Ενδεικτικά, ζυμώστε για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για 2 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα.
Θερμοκρασία ζύμης στο τέλος του ζυμώματος: 27-28°C.
Ξεκουράστε τη ζύμη για 20-30 λεπτά.
Κόψτε τη ζύμη σε τεμάχια βάρους 1.150 gr (για ψωμιά του 1 κιλού ψημένα) ή κατά βούληση.
Στρογγυλέψτε τη ζύμη και πλάστε σε καρβέλι ή φρατζόλα.
Διακοσμήστε κατά προτίμηση με σιμιγδάλι ή αλεύρι σκληρού σίτου.
Τοποθετήστε σε καλαθάκια αλευρωμένα με σιμιγδάλι ή απ’ευθείας σε τελάρο.
Τοποθετήστε στη στόφα (35°C /75% RH) για 45-60 λεπτά.
Χαράξτε την επιφάνεια της ζύμης.
Φουρνίστε στον πάτο του φούρνου στους 220°C , με λίγο ατμό, για 40-45 λεπτά, έχοντας ανοιχτό το ντάμπερ κατά τα τελευταία 15-20 λεπτά του ψησίματος.
Πληροφορίες Προϊόντος
O χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει το προτεινόμενο αλεύρι από άλευρα της επιλογής του, διατηρώντας την αναλογία 25:75 Manna Active Gold επί του συνόλου αλεύρων