Ηπειρώτικο ψωμί φόρμας
Ηπειρώτικο ψωμί φόρμας
Με προζύμι 24 ωρών (μικρή δόση).
Συνταγή
Υλικά | Βάρος Υλικών |
---|---|
Manna Active Gold | 1.650 g |
Αλεύρι Τ70% Δυνατό | 850 g |
Νερό χλιαρό, όχι καυτό (30-35°C) | 1.500 g |
Αλεύρι σκληρού σίτου (κίτρινο) | 6.000 g |
Αλεύρι ολικής αλέσεως μαλακό σταρένιο | 2.500 g |
Αλεύρι ολικής αλέσεως σικάλεως | 1.500 g |
Προζύμι 24 ωρών Manna Active Gold | 4.000 g |
Αλάτι (μαζί με όσο αναλογεί στο ανάλατο προζύμι) | 250 g |
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) | 100-150 g |
Νερό χλιαρό (αναλόγως αλεύρων) | ±6.700 g |
Εκτέλεση
Στάδιο 1 – Για το πιάσιμο προζυμιού:
Προσθέστε όλα τα υλικά μαζί σε καλά καθαρισμένο κάδο του ζυμωτηρίου και ζυμώστε στην αργή ταχύτητα, έτσι ώστε να σχηματιστεί σφιχτό ζυμάρι με θερμοκρασία 30-35°C. Ενδεικτικά, ζυμώστε για 4-5 λεπτά στην αργή ταχύτητα.
Μετά από παραμονή επί 20-24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου (20-25°C) σε σκεπασμένο δοχείο, αναλόγως συνθηκών, το προζύμι θα είναι έτοιμο για περαιτέρω χρήση.
Στάδιο 2 – Για την παρασκευή των Ηπειρώτικων ψωμιών φόρμας:
Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του ζυμωτηρίου, προσθέτοντας το νερό σταδιακά στην αργή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί ελαστικό ζυμάρι με θερμοκρασία 27-28°C. Ενδεικτικά, ζυμώστε για 4 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για 3 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα.
Ξεκουράστε τη ζύμη για 30 λεπτά.
Κόψτε τη ζύμη σε τεμάχια βάρους 650 gr (για ανοιχτή φόρμα τοστ του μισού κιλού) ή κατά βούληση για μεγαλύτερες φόρμες ή ταψιά.
Στρογγυλέψτε τη ζύμη και πλάστε σε καρβέλι ή φρατζόλα ανάλογα με τη φόρμα.
Διακοσμήστε κατά προτίμηση με αλεύρι σκληρό (κίτρινο).
Τοποθετήστε σε φόρμες ή ταψιά, λαδωμένα με ελαιόλαδο ή ψεκασμένα με Carlo ή Carlex.
Τοποθετήστε στη στόφα (35°C /75% RH) για περίπου 60 λεπτά και χαράξτε την επιφάνεια της ζύμης.
Φουρνίστε στους 220°C, με λίγο ατμό, για 40-50 λεπτά, έχοντας ανοιχτό το ντάμπερ κατά τα τελευταία 15-20 λεπτά του ψησίματος.