Συνταγές

Προζυμένιο ψωμί

Συνταγή

Υλικά Βάρος Υλικών
Αλεύρι κίτρινο χονδροαλεσμένο (από σκληρό σιτάρι) 7.500 g
Manna Active Gold 2.500 g
Αλάτι 200 g
Jung MS Sauer («ξινάδι» αρτοποιίας) 150 g
Μαγιά νωπή (αναλόγως εποχής) 200 g
Νερό (αναλόγως αλεύρι) ±6.700 g

Εκτέλεση

    Ζυμώστε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του ζυμωτηρίου, προσθέτοντας το νερό σταδιακά στην αργή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μέτριας ελαστικότητας ζυμάρι. Ενδεικτικά, ζυμώστε για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα και για 2 λεπτά στη γρήγορη ταχύτητα.

    Θερμοκρασία ζύμης στο τέλος του ζυμώματος: 27-28°C.

    Ξεκουράστε τη ζύμη για 20-30 λεπτά.

    Κόψτε τη ζύμη σε τεμάχια βάρους 1.150 gr (για ψωμιά του 1 κιλού ψημένα) ή κατά βούληση.

    Στρογγυλέψτε τη ζύμη και πλάστε σε καρβέλι ή φρατζόλα.

    Διακοσμήστε κατά προτίμηση με σιμιγδάλι ή αλεύρι σκληρού σίτου.

    Τοποθετήστε σε καλαθάκια αλευρωμένα με σιμιγδάλι ή απ’ευθείας σε τελάρο.

    Τοποθετήστε στη στόφα (35°C /75% RH) για 45-60 λεπτά.

    Χαράξτε την επιφάνεια της ζύμης.

    Φουρνίστε στον πάτο του φούρνου στους 220°C , με λίγο ατμό, για 40-45 λεπτά, έχοντας ανοιχτό το ντάμπερ κατά τα τελευταία 15-20 λεπτά του ψησίματος.

Περισσότερες Πληροφορίες

O χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει το προτεινόμενο αλεύρι από άλευρα της επιλογής του, διατηρώντας την αναλογία 25:75 Manna Active Gold επί του συνόλου αλεύρων

Προζυμένιο ψωμί